Äventyr på Österlen

png telefon0709-209209

FAQ - Svar på en del frågor vi ofta får... 

 

Hur betalar vi hos er?

Du betalar med ditt betalkort eller SWISH direkt online i samband med att Du bokar.
Kommer Du helt spontant kan vi inte garantera ledig plats. (rekomendereas ej) då betalar Du med Swish.
Vill Du hellre betala kontant så måste Du ha exakta summan då vi inte har några växelpengar alls längre.

 

 

winf babystol 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har en bebis på 6 månader, hur gör vi då? 

Bebisar kan följa med, tag med den första modellen på bilbarnstolen (upp till 11 mån) så går den att fästa på dressinens golv med spännremmar. Stolen måste kunna stå plant på golvet. Det fungerar inte med barnstolar som är försedda med sk. golvstag för bilens golv då stolen i sådana fall kan tippa. Tag med dig två egna remmar, ca 2,5 cm breda och 60-70 cm långa att fästa med. Stolen ska alltid vara vänd med ansiktet mot bänken där Du sitter, (se bild) oavsett väder och sol. Då kan inte händer och fötter komma till skada mot dressinens hjul. Ta med insektsnät och regnskydd. Kombinera gärna med bärsele, så trivs den lille bättre på utflykten. Har Ditt barn vuxit ur första bilbarnstolen så får du ha honom/henne i knät. Hörselskydd din den lille är också bra att ta med då ljudet från dressinen ibland kan upplevas högt.
Meddela oss gärna när du bokar om din bebis följer med.

 

wdr rullst 01 13

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Jag sitter i rullstol, kan jag ändå hänga med?

Det kan du! Vi har speciell rullstolsanpassad dressin i Tomelilla. Med på resan får Ni en ramp så Du kan få hjälp att komma på/av dressinen. Med Dig får Du dock ha två personer som trampar medans Du själv bara njuter av naturen...

 

 Specialdressin m hund

Får/kan man ta hunden med på dressinen?

Du får ta hunden med, men ibland kan det vara bättre för både Dig och hunden om den stannar hemma. En del hundar blir väldigt oroliga av dressinåkning och vill bara hoppa av. Ibland slutar det med att husse eller matte får återvända till bilen med vovven. Hundar får absolut inte springa brevid dressinen.
För några år sedan blev en hund påkörd av en dressin för att matte lät honom springa brevid trots att vi sade att det inte var ok. 
Ska Din hund följa med måste Du ta med något mjukt som den kan sitta på. Som hundägare måste man också vara observant så att inte svansen kommer i närheten av hjulen. Är det en mindre hund som Du kan ha i knät är det betydligt lättare. Dressinar Ni till Gyllebosjön kan det dock vara bra att veta att hunden INTE får följa med in på badplatsen. Det bästa är att hitta hundvakt till sin vovve om det går.
På spåret i Tomelilla har vi en specialdressin med hundbur som Du kan boka. Den är avsedd för en större eller två mellan hundar. Hunddressinen kostar 500kr att hyra med plats för 2 personer som cyklar med hundburen mellan sig på en plattform. Burens mått är B90 D55 H60cm. 

 

winf lyft mote

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Möte med annan dressin?

Om man möter andra dressinörer på turen så lyfter det sällskap med minst antal dressiner av sina från spåret och låter de andra passera. Hjälps dock gärna åt! Tänk på att det inte alltid är säkert att marken är helt plan ute i det höga gräset. Kolla så du inte stegar rakt ut i en bäck! Varje sällskap ansvarar för sina dressiner, om Ni byter dressiner med andra så riskerar Ni att byta till er deras eventuella problem. 
När Du tar paus, lyft av Din dressin helt från spåret och ställ ut den 1m från spåret så att andra kan passera fritt utan påkörningsrisk. 4-hjulsdressin med rullstol eller hundbur har alltid förkörsrätt, oavsett hur många det är i det andra sällskapet.

 

wdr regn 2006

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur gör vi om det regnar?

Dressincykling är liksom fotboll, golf, orientering, vandring mm en friluftsaktivitet och vi är igång även när det regnar. Klä Dig efter väder. Vill Du absolut inte ut i regn, vänta med att boka tills Du kollat in prognosen...

 

Avbokning, ändringar.. Vad gäller?

Läs om våra avbokningsregler under fliken Kontakt/Bokning

 

wvax plocka ramslok

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Får jag lov att plocka ramslök?

Sen Fyledalen blev naturreservat 2015 gäller följande: Du får plocka ramslöksblad och blommor för egen privat konsumtion om du plockar bladen fint och försiktigt och inte drar upp lökar. Det ska inte synas att du plockat, Du får alltså inte räfsa undan en massa löv och frilägga marken och och sen skära av växten, det kallas skövling.  All komersiell plockning till typ restauranger och försäljning är förbjuden i naturreservaten både i Fyledalen och Gyllebosjö. Det polisanmäles och kan resultera i böter. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

 
 

Vi är tre personer som vill cykla, räcker det med 1 dressin?

Våra bestämmelser lyder: På en dressin får högst två personer åka samt ett barn som är högst sex år. Detta är en säkerhets bestämmelse som vi liksom all annan säkerhet inte ser mellan fingrarna på. 
Är Ni tre så cyklar en av er solo på sin dressin, så kan Ni förslagsvis byta vid en vägkorsning då man ändå ska stiga av.

 

winf nedbryt alubrk 300

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dressincykling med alkohol?

Det är tillåtet att ta en öl, ett glas vin el. dyl. till er picnic, dock skall det självklart vara INOM RIMLIGA mängder. Har Du för avsikt att ordna ett "supkalas" tittar Du på helt fel aktivitet.
Kommer Du hit berusad och vi bedömer Dig olämplig att framföra en dressin tar vi oss rätten att neka dig att cykla även om Du betalat i förskott.
Det är ytterst viktigt att hela tiden ha ett gott omdöme eftersom Du faktiskt framför ett fordon och kan skada både Dig själv och andra väldigt allvarligt om Du kör ihop med en annan dressin eller något annat som plötsligt kan dyka upp på spåret. 
Du korsar dessutom ett antal bilvägar där det ALLTID är Du som ska lämna företräde.
Orsakar Du skador på andra personer, djur, dressiner eller annan material, med eller utan alkohol i Din kropp blir Du ersättningsskyldig.

 

winf nedbryt chips

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad gör vi med våra sopor?

Dina sopor är ditt ansvar, du måste alltså ta med allt ditt avfall tillbaka då inga soptunnor finns tillgängliga i naturen. Vi kan inte ha soptunnor eftersom det nattetid kommer vilda djur som "tömmer soporna" i sitt sökande efter mat. Var snäll och tänk på miljön. Vårt mål är att bedriva denna turistverksamhet på ett sådant sätt att det inte ska synas i naturen att Du varit här alls. Då är det också roligare för både Dig själv och andra att komma hit nästa gång.

 

winf nedbrytn kisspapper

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finns toalett?

I Tomelilla finns toalett på Dressinstationen och efter ca 30 minuters cykling vid vårt stora rastställe "Banvakten".  I Sankt Olof finns toa på Sankt Olofs station. Denna är dock endast tillgänglig när stationen är bemannad. Toa finns också vid Gyllebosjöns badplats. Använd dem!
Att kissa ute i naturen när Du inte stör nån annan är ok. MEN att lämna "kisse-papper" efter sig är definitift inte ok! Lär av katten, sparka upp ett litet hål i marken där Du lägger Ditt papper, sparka över lite jord eller löv och pappret multnar på ett par veckor. Om Du bara släpper det vind för våg ligger det och ser äckligt ut i flera månader. Det ska inte synas att Du varit här alls..

 

 

winf eng grill

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kan/får vi grilla?

Ja, men endast på iordninggjorda grillplatser. Vid Banvaktens äng, en av dressincyklingens rastplatser i Fyledalen, har vi vårt eget Asterix & Obelix möblemang med grillplats i mitten där Du som dressincyklingens besökare kan fixa en härlig måltid tillsammans med Dina vänner. Det finns plats för drygt 30 sittande kring samma bord.
Cyklar Du på Sankt Olof banan så finns grillplats alldeles vid Gyllebosjöns strand. Denna grillplats delar Du med andra besökare vid Gyllebosjön. Grillkol och tändvätska tar du själv med dig.
Ta med Dig alla dina sopor tillbaka (givetvis).
Engångsgrillar är ej tillåtna då du befinner dig i naturreservat.
Vissa perioder är det väldigt torrt i naturen. Då får Du inte ens grilla på grillplatserna eftersom en brand i naturen kan få katastrofala följder. Fråga oss alltid om Du är osäker.

  

Behöver jag hjälm?

Nej. Kör med vanligt sunt förnuft, håll avstånd, 25m eller mer. Se till att barn (och vuxna) sitter ner på bänken och inte klättrar omkring. Stå ALDRIG upp på dressinens golv eller bänk. Byt ALDRIG plats när dressinen är i rörelse.