Äventyr på Österlen

png telefon0417-10252

Svar på en del frågor vi ofta får... 

Var hittar vi er?

Vägbeskrivning finns under "Start och Mål" texten på den bana Du ska besöka oss på.

 

Hur betalar vi hos er?

Ni betalar dressincyklingen på plats när ni kommer till oss.
Har ni bokat ett sällskap med flera familjer så har ni fått
en totalsumma som vi vill att en person svarar för.
Betalningen tar vi helst som en Swish från personen som står för Er bokning, annars fungerar en kontant betalning fortfarande..
OBS! DETTA ÄR ETT SEPARAT SWISH-NUMMER SOM NI FÅR PÅ PLATS!

 
Vi har en bebis på 6 månader, hur gör vi då?

Bebisar kan följa med, tag med den första modellen på bilbarnstolen (upp till 11 mån) så fäster vi den på dressinens golv med spännremmar. Stolen ska alltid vara vänd med ansiktet mot bänken där Du sitter, (se bild) oavsett väder och sol. Då kan inte händer och fötter komma till skada mot dressinens hjul. Ta med insektsnät och regnskydd. Kombinera gärna med bärsele, så trivs den lille bättre.
När Du bokar, meddela alltid oss om Du tar din bebis med.

 

Får/kan man ta hunden med på dressinen?

Du får ta hunden med, men ibland kan det vara bättre för både Dig och hunden om den stannar hemma. Många hundar blir väldigt oroliga av dressinåkning och vill bara hoppa av. Ofta slutar det med att husse eller matte får återvända till bilen med vovven. Hundar får absolut inte springa brevid dressinen. För några år sedan blev en stackars hund av med ca 25% av sin svans för att matte lät honom springa brevid trots att vi sade att det inte var ok..
Ska Din hund följa med måste Du ta med något mjukt som den kan sitta på. Är det en hund som Du kan ha i knät är det betydligt lättare. Dressinar Ni till Gyllebosjön kan det vara bra att veta att hunden inte får följa med in på badplatsen.
När Du bokar, låt oss veta om Din hund ska följa med.

 

Får jag lov att plocka ramslök?

Sen Fyledalen blev naturreservat 2015 gäller följande: Du får plocka ramslöksblad och blommor för egen privat konsumtion om du plockar försiktigt och inte drar upp lökar. All komersiell plockning till typ restauranger är förbjuden i naturreservaten både i Fyledalen och Gyllebosjö och kan resultera i böter. 

 

Vi är tre personer som vill cykla, räcker det med 1 dressin?

Våra bestämmelser lyder: På en dressin får två personer åka samt en tredje som är högst sex år. Detta är en säkerhets bestämmelse som vi liksom all annan säkerhet inte ser mellan fingrarna på.
Är Ni tre så cyklar en solo och så byter Ni förslagsvis vid en vägkorsning då man ändå ska stiga av.

 

Dressincykling kombinerat med alkohol?

Det är tillåtet att ta en öl, ett glas vi el. dyl. till er picnic, dock skall det självklart vara INOM RIMLIGA mängder. Har Du för avsikt att ordna ett "supkalas" tittar Du på fel aktivitet...  Det är ytterst viktigt att hela tiden ha ett gott omdöme eftersom Du framför ett fordon och kan skada både dig själv och andra väldigt allvarligt om Ditt omdöme sviker och Du kör ihop med en annan dressin eller något annat som plötsligt kan tänkas dyka upp på spåret. Du ska dessutom korsa ett antal bilvägar där det ALLTID är Du som ska lämna företräde. Orsakar Du skador på andra personer, djur, dressiner eller annan material, med eller utan alkohol i Din kropp blir Du ersättningsskyldig.

 

Vad gör vi med våra sopor?

Dina sopor är ditt ansvar, du måste alltså ta med allt ditt avfall tillbaka då inga papperskorgar finns tillgängliga i naturen. Vi kan inte ha det eftersom det nattetid kommer fullt med vilda djur som "tömmer soporna" i sitt sökande efter mat. Var snäll och tänk på miljön. Vårt mål är att bedriva denna turistverksamhet på ett sådant sätt att det inte ska synas i naturen att Du varit här alls. Då är det också roligare för både Dig själv och andra att komma hit nästa gång.

 

Finns toalett?

Toalett på Tomelilla banan finns ca 150m efter bron, alldeles intill spåret. På banan i Sankt Olof finns toa på Sankt Olofs station samt vid Gyllebosjöns badplats. Använd dem!
Att kissa ute i naturen när Du inte stör nån annan är ok. MEN att lämna "kisse papper" efter sig är definitift inte ok! Det gäller både barn och tanter! Lär av katten, sparka upp ett litet hål i marken där Du lägger Ditt papper, täck över med jord och löv och pappret multnar på två-tre veckor. Om Du bara släpper det vind för våg ligger det och ser äckligt ut i  flera månader. Det ska inte synas att Du varit här alls..

 
Jag sitter i rullstol, kan jag ändå hänga med?

Det kan du! Vi har speciell rullstolsanpassad dressin i Tomelilla. Med på resan får Ni en ramp så Du kan få hjälp att komma på/av dressinen. Med Dig får Du dock ha två personer som trampar medans Du själv bara njuter av naturen...

 

Kan/får vi grilla?

Ja, men bara på för ändamålet avsedda grillplatser. Vid Banvaktens äng, en av dressincyklingens rastplatser, har vi vår egen Asterix & Obelix grill där Du som dressincyklingens besökare kan fixa en härlig måltid tillsammans med Dina vänner. Det finns plats för drygt 30 sittande kring samma bord. I mitten finns grillen.
Cyklar Du på Sankt Olof banan så finns grillplats alldeles vid Gyllebosjöns strand. Denna grillplats delar Du med andra besökare vid Gyllebosjön. På båda ställena gäller ta med Dig grillkol och tändvätska.
Ta med Dig alla dina sopor tillbaka (givetvis).
Vi vill inte att Dressincyklingens gäster använder engångs grillar.
Vissa perioder är det väldigt torrt i naturen. Då får Du inte grilla ens på grillplatserna eftersom en brand i naturen kan få katastrofala följder.

 

Möte med annan dressin?

Om man möter andra dressinörer på turen så lyfter det sällskap som har minst antal dressiner av dem från spåret och låter de andra passera. Hjälps dock gärna åt! Tänk på att det är inte säkert att marken alltid är helt platt ute i det höga gräset. Kolla så du inte stegar rakt ut i en bäck! Vart sällskap ansvarar för sina dressiner, så det är inte att rekomendera att byta med någon annan..
När Du tar paus, lyft av Din dressin helt från spåret och ställ den så att andra kan passera fritt utan påkörningsrisk.
Dressin med rullstol har alltid förkörsrätt, oavsett hur många det är i de andra sällskapet.

 

Behöver jag hjälm?

Nej. Kör med vanligt sunt förnuft, håll avstånd, 25m eller mer. Se till att barn (och vuxna) sitter ner på bänken och inte klättrar omkring. Stå ALDRIG upp på dressinens golv eller bänk. Byt ALDRIG plats när dressinen är i rörelse.

 

Hur gör vi om det regnar?

Dressincykling är liksom fotboll, golf, orientering, vandring mm en friluftsaktivitet och vi är igång även när det regnar. Klä Dig efter väder. Vill Du absolut inte ut i regn, vänta med att boka tills Du kollat in prognosen...

 

Avbokning, ändringar.. Vad gäller?

Vi hanterar väldigt många ärenden per dag och måste ha Din ändring i god tid för att kunna erbjuda ev. lediga platser till andra som ofta står på väntelista om det blir något ledigt. Dessa personer måste hinna förbereda sitt besök hos oss med fikakorg mm.
Läs om våra avbokningsregler under fliken Kontakt/Bokning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

winf babystol 2 Fäst stolen med 2-3 remmar i golvet. Alltid med barnets ansikte vänt mot Dig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wvax plocka ramslok Plocka ramslök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
winf nedbrytn kisspapper Inga "kisspapper" i naturen tack!

 

wdr rullst 01 13

Dressincykling är för alla
  winf eng grill Inte engångs grillar...

 

winf lyft mote Hjälps åt vid möte.

 

 

 

 

 

wdr regn 2006 Äventyr i alla väder.